Hertelendy kúria

A Hertelendy család 1870-ben építette késő barokk stílusban a ma is impozáns kúria épületét, melynek szomszédságában jókora templomot is emelt, - szintén késő barokk építészeti jegyekkel ellátva - a korai templom helyén. A falu akkoriban zsellérekből állt, akik az uradalom szolgálatában munkálkodtak a szőlőhegyen és a földeken.

A kúria gyönyörűen fölújított épülete ma az önkormányzat kezelésében van. Itt működik a polgármesteri hivatal is. Az épületben íves boltozatú házasságkötő terem áll a házasulandók rendelkezésére. Van a kúriában könyvtár, teleház, és elegendő tér a kultúrális rendezvények, kiállítások, koncertek, ünnepségek megrendezésére is.

A kúriáról olvashat még a Történelem oldalon, valamint még több képet láthat a Képek a faluról képgalériában !


Hertelendy kúria 1/6 Hertelendy kúria 2/6 Hertelendy kúria 3/6 Hertelendy kúria 4/6 Hertelendy kúria 5/6 Hertelendy kúria 6/6

Templom

A templom késő barokk stílusban, egy régi árpád-kori templom maradványaira épült, a Hertelendy család kúriájával egy időben. Méretéből jól kitűnik, hogy sokan laktak az akkori település vonzáskörében, a faluban és a vindornyalaki Öreghegyen is. A templomot a második világháború után átfestették, sajnos figyelmen kívül hagyva az eredeti szekkókat, aminek feltárására eddig még nem volt lehetőség. Igazi értéket képvisel az eredeti állapotában fennmaradt és még ma is működő barokk orgona.


Templom 1/3 Templom 2/3 Templom 3/3

Kőkeresztek

A Balaton-felvidékre és Zalára jellemzőek a szebbnél szebb kőkeresztek. A XVIII. század végétől a második világháborúig több kőfaragó műhely működött a környéken és a szakrális kereszt utakra mívesen faragott kőkereszteket állítottak a hívő lelkek. Ennek néhány értékes szép képviselője ékesíti Vindornyalakot és az Öreghegyet.


Kőkeresztek 1a/5 Kőkeresztek 1b/5 Kőkeresztek 2a/5 Kőkeresztek 2b/5 Kőkeresztek 3/5 Kőkeresztek 4/5 Kőkeresztek 5/5

Felújított házak

Vindornyalak egy száz lelkes kis zsákfalu, gyönyörű épített és természeti értékekkel. A hagyományok, az értékek őrzése minden generáció feladata a gyorsan letűnő divatokkal szemben. Ha körülnézünk Angilában, Franciaországban vagy akár csak Ausztriában is, azt láthatjuk, hogy mindennél nagyobb hangsúlyt fektetnek a régi, impozáns épületek felújítására, megőrzésére. Szerencsére Vindornyalakon is megmaradt jó néhány tetszetős épület, ami az utóbbi évek során a tulajdonosok által felújításra került.


Felújított házak 1/3 Felújított házak 2/3 Felújított házak 3/3

Vindornya-láp (Vindornyalaki berek)

A Vindornya-láp egyedülálló, természeti értékekben bővelkedő terület, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Három település viseli a nevét, Vindornyalak, Vindornyafok és Vindornyaszőlős. Vindornyalak a legkisebb falu mind közül. A berek gazdag biotop, élőhelye számos védett madárfajnak, rovarnak és védett növények sora terül a kirándulók lába elé. Itt magasodik a falu és a berek határában az ország egyik legnagyobb és legkülönösebb nyárfája, az "Égigérő fa" vagy "1000 éves fa" is. Fafaja feketenyár, a törzs kerülete 10,35 méter, amely oly üregessé vált, hogy sátorként nyújt védelmet nagy eső esetén. Ide húzódott be annak idején a kanász is, amikor a rétre hajtotta a jószágokat a tűző nap elől. Ma turistalátványosság, amit a faluba érkezők semmi kincsért nem hagynának ki a látnivalók közül.


fotó: Igor fotó: Igor fotó: Igor fotó: Igor fotó: Igor fotó: Igor fotó: Igor

Egyéb

Több kép : Vindornyaszőlős Község honlapján

Vindornya-láp élőhelyének helyreállítása, fejlesztése - a projektről : Vindornyaszőlős Község honlapján

A Vindornya-láp növényzetéről : a Debreceni Egyetem honlapján


Találjon meg bennünket Kelet-Zalában és fedezze fel a környék turistalátványosságait...

Klikkeljen a nagyításhoz ! Vindornyalak a fekete háromszögön belül helyezkedik el.


Gyengénlátóknak
Kontraszt
Betű nagyítás
Betű kicsinyítés